2019. április 10., szerda

Régiből újat- avagy az átalakítás nagy művészete

   Bár a cím erre utalhat, de a mai bejegyzés témája nem egy megunt ruhadarab átalakításáról fog szólni. Inkább ételeket fogunk átvarázsolni, új köntösbe öltöztetni.





  Biztos nálatok is gyakran előfordul, hogy egy-egy ételből megmarad valamennyi és senki sem akarja már megenni. Ilyenkor nincs mit tenni, a drága alapanyagokból készült étel a kukában landol. Nálunk is sokszor megtörtént már. De nekem ilyenkor elképesztő lelkiismeret furdalásom volt, mert úgy éreztem, hogy nem becsüljük meg igazán amink van. Rengeteg ember éhezik a földön. Férfiak és nők, akik sokszor napokig nem jutnak élelemhez és gyerekek, akik sokszor korgó gyomorral kényszerülnek lefeküdni.
Ilyen történések mellett, úgy érzem, hogy kutya kötelességem megbecsülni minden falatot és ha már nem tudok segíteni a világ összes rászorultján, legalább ne pazaroljak. Mert ezt hálátlan dolognak tartom. Hálátlannak az élettel, az Univerzummal és a nélkülöző emberekkel szemben. Így elhatároztam, hogy én soha, egyetlen falatot sem fogok kidobni mostantól.

Eleinte nagy feladatnak tűnt, de utánaolvasgattam a témának és rájöttem, hogy egyszerűbb, mint gondoltam.

   Számos étel van, amiből pillanatok alatt készíthetünk másikat úgy, hogy a család észre sem veszi a turpisságot.


   Legegyszerűbb dolgunk a köretekkel van.
A maradék tésztába bármilyen otthon lévő dolgot beletehetünk (zöldség, sonka, hús), tepsibe rakjuk, leöntjük egy tojással elkevert tejföllel, mehet rá egy kis sajt és irány a sütő! Isteni lesz a végeredmény.
Krumplipüréből nagyon finom nassolni való készülhet. Adagoljunk hozzá folyamatosan lisztet és gyúrjuk egészen addig, amíg tészta állaga nem lesz. Aztán kis rudacskákat formázunk belőle, összeragasztjuk a végüket és forró olajban kisütjük. Ezt a receptet még nagymamámtól tanultam. Nálunk nagy sikere van. Nem győzöm olyan gyorsan sütni, mint ahogy elfogy.
A megmaradt rizst sem kell a kukába önteni. Elég hozzáadni egy tojást, ha akad otthon akkor egy kis reszelt sajtot is (de ez elhagyható), összedolgozni, golyókat formázni belőle, zsemlemorzsába forgatni és olajban kisütni. Ízlés szerint valamilyen mártogatóssal kínáljuk.
De akár rizottó is készülhet a maradék rizsből, amihez ezerféle receptet találhattok a neten.





   A húsokkal is elég egyszerű a dolgunk. Vegyünk mondjuk egy kis maradék pörköltet. Ez remek alapja lehet egy jó kis gulyáslevesnek vagy bármilyen olyan ételnek, aminek az elkészítéséhez pörköltesen kell elkészíteni a húst. Ilyen például a tarhonyás hús.



  A sült húsok jó alapjai lehetnek a rakott ételeknek. Csak el kell picit gondolkodni, hogy mivel kombináljuk őket. Nálam a megmaradt sült csirkemellből barackos, hawaii vagy cukkinis csirke készül, de a sertés hús is ugyanúgy rétegezhető egy kis zöldséggel, tejföllel és sajttal.




  A maradék tejbegrízből isteni, kókuszos golyók vagy hamis túrógombóc készülhet.


   A kicsit száraz kenyérszeletek pedig új éltre kelnek, ha bundás kenyeret, melegszendvicset, tepsis pizzát vagy angol kenyérpudingot készítünk belőle. Ha pedig minden kötél szakad még zsemlemorzsának is lereszelhetjük.


    A levesekkel már kicsit nehezebb a dolgunk, nem mindegyik használható fel újra, de például a húsleves pont kivétel. A maradék mehet is a fagyasztóba és felhasználható minden olyan levesnél ahol alaplé szerepel a receptben. Ugyanígy járhatunk el a zöldséglevessel is, ha leszűrjük vagy kiszedjük belőle a zöldségeket.
A gyümölcsleves kis sűrítéssel isteni gyümölcsszósszá változhat, Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én mindig imádtam a pirított gríz- főtt hús- gyümölcsszósz kombót az iskolai menzán. Ez a szósz mindig azt a kellemes emlékekkel teli időszakot eleveníti fel bennem.




  Amint látjátok nagyon kevés olyan étel van ami egy kis találékonysággal és kísérletezési kedvvel nem öltöztethető új formába. Érdemes ezekkel próbálkozni, mert egyrészt sok pénz spórolhatunk meg vele, másrészt csökkenthetjük otthonunk pazarlását is.