Az iskolában, főleg alsóban sokszor kaptunk az iskolatej mellé ökörszemet uzsira vagy tízóraira. Imádtam ezt a mazsolás- túrós finomságot. Aztán mire felsős lettem ez szép lassan kimaradt a menüből a suliban és ezzel párhuzamosan a pékségek kínálatából is. Szomorú voltam, mert nekem nagyon ízlett.
Aztán mostanában újra elkezdett feltűnni pár helyen, többek között a Tescoban és néhány kisebb pékárú boltban, de mindenütt csak az új keletű pudingos változatban, amiért én nem igazán vagyok oda. Így úgy döntöttem, hogy kutatok egy kicsit és elkészítem magamnak a régóta vágyott finomságot.
Aztán mostanában újra elkezdett feltűnni pár helyen, többek között a Tescoban és néhány kisebb pékárú boltban, de mindenütt csak az új keletű pudingos változatban, amiért én nem igazán vagyok oda. Így úgy döntöttem, hogy kutatok egy kicsit és elkészítem magamnak a régóta vágyott finomságot.
Alapból nyitott voltam a tésztagyúrogatós változatra is, de végül találtam egy "csaló" receptet, amiben egyszerűen csak a bolti zsemléket töltjük meg. Első körben ezt próbáltam meg és annyira fincsi lett, hogy ennél is maradtam.
Hozzávalók (6 darabhoz):
6 zsemle
fél kg túró
1 tojás
1 kis pohár tejföl
cukor ízlés szerint
1 kevés tej
mazsola
2 csomag vaníliás cukor
A túrót, a tojást, a tejfölt, a vaníliás cukrot, a mazsolát és az ízlés szerinti mennyiségű cukrot krémes állagúra keverjük és félretesszük.
A zsemlék tetejét levágjuk és kiszedjük a belsejüket, amit hozzákeverünk a túrós töltelékhez. A levágott "kalapokat" és az üreges zsemléket egy pillanatra belemártjuk a vaníliás cukros tejbe, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk és megtöltjük őket a túróval.
Közepes lángon nagyjából 15-20 percig sütjük, amíg szépen barnulni nem kezdenek.
Reggelire isteni egy pohár tejjel, de egy tartalmasabb leves mellé másodikként is megállja a helyét.
Jó étvágyat!