2013. október 31., csütörtök

Spórolós ételek III.

   Mint ahogy azt tegnap ígértem, ma is folytatódik az olcsó ételek receptáradata.

   Először ismét jó öreg barátunkat a burgonyát hozná fel, Sokszor csinálok belőle vacsorára fűszeres sült krumplit. Egyszerűen csak gerezdekre vágom hámozott vagy hámozatlan formában. Ez csak ízlés kérdése, hogy ki hogy szereti. Aztán tepsibe rakom és meglocsolom valamilyen fűszeres olajjal. Én olcsóbb grillfűszert szoktam venni és azt keverem az olajba. Végezetül pedig szép pirosra sütöm. Tálaláskor tejfölt rakunk mellé, de a nélkül is nagyon finom.



   Ha nasira vágyunk, akkor pedig házi chipset készítek belőle, a következő módon. Meghámozom a burgonyákat és krumplihámozóval nagyon vékonyan felszeletelem. A szeleteket forró olajban kisütöm és utólag fűszerezem, vagy tepsibe rakom őket, fűszeres olajjal meglocsolom és megsütöm őket.




   Egyik előző cikkemben katt ide az előzményhez! említettem a bundás kenyeret, mint spórolós ételt. Most nézzük meg franciásan elkészített változatát is!
A kenyeret felszeleteljük, jénaiba tesszük őket és leöntjük tojással, és egy kis tejjel (ez akár el is hagyható) kikevert tejföllel. A tetejét némi zöld fűszerrel és reszelt sajttal hintjük meg és már mehet is a sütőbe. :D




   Következő ötleteim a rizshez kapcsolódnak.



 Az egyik igen egyszerű. Én imádom és gyakran eszem ebédre is, nem csak szűkös időkben. Megfőzök egy adag rizset, még melegen tányérra rakom és megszórom reszelt sajttal. Ha akad otthon egy kis tejföl ízlés szerint azt is tehetünk rá.
   A másik a rizses egytál, ami szintén nagyon finom. Azért szeretem elkészíteni, mert ezerféle változata lehet attól függően, hogy éppen mi van otthon. Megfőzzük a rizset, aztán pedig összekeverjük mindenfélével ami a hűtőben van. Jöhet bele maradék felvágott, zöldségféle, kukorica, virsli stb.  Ehhez hozzáadunk még egy kis tojással elkevert tejfölt, Tepsibe öntjük, megszórjuk reszelt sajttal és megsütjük.





   Az úgynevezett somogyi tészta is nagyon jó lehet a nehezebb időkben. Pörkölt alapot készítünk (hagyma, pirospaprika, némi fűszer). Ezt kell összekeverni a kifőzött tésztával. Tejföllel tálaljuk.


 
   Ezen receptek mellett még számos közismert étel is van, ami szintén fillérekből elkészíthető. Ilyen például a húsleves (farhátból, pulykanyakból stb), gulyásleves, tejfölös krumplileves, paprikás krumpli, tejbegríz, tejberízs, krumplifőzelék, melegszendvics, fahéjas almaleves, grízes tészta, tejszínes spagetti, zúzapörkölt stb stb, Ez csak pár ötlet volt még a teljesség igénye nélkül.

  Remélem ismét sikerül egy kis segítséget adnom. Holnap ismét érkezem hasonló jó ötletekkel.

Mindenkinek szép napot!