Ugrás a fő tartalomra

Ócsai időutazás

    Ódon középkori templom, varázslatos pincefalu és mindent beborító végtelen nyugalom. Ezt kapjuk, ha úgy döntünk nyakunkba vesszük az országot és elindulunk Ócsára kirándulni.

 Ez a bájos kis város Budapesttől mindössze 30 km-re délre fekszik, az M5 autópályáról és az 5-ös útról is könnyen megközelíthető. 

   A városba beérve azonnal táblák igazítanak útba, így nagyon könnyen megtalálhatjuk a település egyik legnagyobb kincsét, a Magyarországon egyedülálló háromhajós, kereszthajós, tornyos, román kori bazilikát. A XIII. század elején épült premontrei bazilika a román kori építészetünk egyik legszebb, fennmaradt erődtemploma. Különlegességét az is mutatja, hogy 2009-ben a népszerű Ken Follett regény, A Katedrális, megfilmesített változatát is itt forgatták. A helyiek szerint az írónak szinte elakadt a szava, mikor meglátta a templomot, csak annyit tudott mondani, hogy pontosan így képzelte el a könyvben leírt katedrálisát. 


  Annyi mindent megélt ez az épület már... ha mesélni tudna hallanánk fénykoráról, többszöri újjáépítéséről, a török időkről, mikor egyszerre funkcionált mecsetként és keresztény templomként, mesélne hogyan került a teljes pusztulás szélére és arról is, hogy ez a gondos kis település hogyan hozatta rendbe és nyerte el jelenlegi állapotát. 

Ha nyitva találjuk a templomkert kapuját mindenképpen érdemes körbejárni az egész épületet.   Közvetlenül a templom mellett találjuk a Tájházat, ahol öt,  régmúlt korokat idéző portát látogathatunk meg és megnézhetjük a bennük kialakított néprajzi kiállításokat is.


  Mindezek után érdemes utazni még egy kicsit az innen 4 kilométerre található Öreg-hegyi pincesorhoz, ami a személyes kedvencem lett.

Közel 200 alföldi stílusú, nyeregtetős pincét találunk itt, melyek közül jó néhány kétszáz évnél is öregebb.

Fantasztikus érzés közöttük sétálni. Hála a település borkedvelő közösségének és a lelkes pincetulajdonosoknak, akik időt és energiát nem kímélve felkutatják a rég elhanyagolt pincék jelenlegi tulajdonosait, örököseit, egyre több kerül közülük felújításra. Egyre gyakrabbak a rendezvények is, melyek keretén belül bekukkanthatunk egy-egy pincébe és kellemes háttérzene kíséretében kortyolgathatjuk az itt készült borokat. Viszont ha egy átlagos hétvégén tévedünk erre az sem baj. Legyünk szemfülesek hiszen mindig akad kint egy-két tulajdonos aki nagyon szívesen beenged minket, hogy megnézhessük mi is rejlik a csinos kis nádfedelek alatt. Mi is így jutottunk be az egyik pincébe és még egy kis borkóstolót is kaptunk kedves vendéglátónktól, amit megfűszerezett néhány helyi anekdotával. 

Végezetül csak üljetek le itt egy padra és élvezzétek kicsit a hely különleges atmoszféráját. Hunyjátok le a szemeteket és érezzétek, hogy átjár titeket az a csodálatos nyugalom amit az Öreg- hegyi pincesor áraszt.

Én magam úgy éreztem, akár órákon át is képes lennék itt ücsörögni csendben... 

Varázslatos! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld nem tartozik a kedven színeim közé úgy általánosságban,

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

Hajfánk házilag

  Bár már tavaly hódító útjára indult a hajfánk, ám észrevételeim szerint csak most érte el a népszerűsége csúcsát.     Már szinte minden jelentősebb üzletben kapható, anyagától függően változó áron. Ám ki gondolná, hogy otthon is könnyen elkészíthető fillérekből.   Csak egy használaton kívüli tetszés szerinti színű zoknira és egy ollóra van szükségünk hozzá.     Az elkészítése pedig pofon egyszerű. Mindössze le kell vágnunk a zoknink orrát,  majd szorosan fel kell tekernünk a képen látható módon. És már kész is vagyunk! És most nézzük, hogy hogyan is kell használnunk. 2  féle mód van rá, kinek melyik az egyszerűbb. A kiindulási pont mindkettőnél ugyanaz, mégpedig a szoros lófarok.    Az elsőnél hajvégektől kezdve tekerjük fel fürtjeinket az imént elkészült fánkra,  majd  néhány csattal rögzítjük és máris kész az egyszerű és elegáns balerina konty. A második verziónál a lófarok tövéhez tesszük  a fánkot,    gondosan szétterítjü