Amióta az eszemet tudom sajtmániás vagyok. Mindent szeretek amiben szerepel a sajtos szó. Nem számít, hogy gouda, parmezán vagy trappista, mindet imádom. Spagettire szórva, hússal egybesütve, rántva...
Így aztán képzelhetitek, hogy milyen nehéz volt lemondani róla, amikor úgy döntöttem, hogy vegán leszek. Persze vannak növényi sajtok és sajtkrémek, de ezek az első pár hónapban nem tudták maradéktalanul pótolni számomra a hagyományos sajtokat. Idővel persze megszoktam őket és találtam pár olyan fajtát is amik igazán finomak, de csak keveset veszek belőlük, mert aránytalanul sokba kerülnek. Éppen ezért folyamatosan keresem a sajthelyettesítőket. Egy ilyen keresgélés alkalmával botlottam bele a vegán mac'n' cheese receptjébe, aminek a fő alapanyagai az édesburgonya, a hagyma és a sárgarépa.
Elsőre hihetetlennek tűnt számomra, hogy egy halom zöldségből és minimális sajtból egy valóban sajt ízű szósz kerekedjen ki, de gondoltam adok neki egy esélyt.
Elsőre hihetetlennek tűnt számomra, hogy egy halom zöldségből és minimális sajtból egy valóban sajt ízű szósz kerekedjen ki, de gondoltam adok neki egy esélyt.
Mint utóbb kiderült nagyon is jól tettem, mert a végeredmény tényleg fantasztikus lett. Ha nem hiszitek próbáljátok csak ki!
Hozzávalók:
1 cs. durum vagy gluténmentes tészta
1 krumpli
1 édesburgonya
1 kisebb sárgarépa
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
50 g Violife sajt reszelve
2 ek. olívaolaj
3 ek. sörélesztő pehely
1 késhegynyi füstölt pirospaprika
1 tk. fehérbors
A krumplikat, a répát és a vöröshagymát felkockázzuk, majd puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi. Közben a tésztához is feltesszük a vizet főni.
Ha megpuhultak a zöldségek levesszük a tűzről, hozzáadjuk a fokhagymát, az olajat, a fűszereket és minden más alapanyagot ami még kimaradt és botmixerrel az egészet egy selymes krémmé turmixoljuk. Ezután már mehet is bele a kifőzött tészta, amivel jó alaposan összeforgatjuk és azonnal tálaljuk.
Ennyire egyszerű!