2020. január 24., péntek

Legobb vegán alapanyag lelőhelyek

    A vegán életmódra váltás egyik legnehezebb és leghosszadalmasabb része az alapanyag lelőhelyek felkutatása, hiszen nem mindenhol állnak rendelkezésre olyan speciális boltok, ahol mindent egyszerre beszerezhetünk.
A mai bejegyzésemben ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani.   Első körben az a legjobb, ha mindenki szétnéz a saját környékén lévő bioboltokban és herbáriákban. Bár ez utóbbiban régen jellemzően csak gyógynővényekkel foglalkoztak, mára már akkora lett a kereslet a vegán és egészséges alapanyagok felé, hogy ők is kénytelenek engedni az elveikből és bővíteni a kínálatukat. Nem állítom, hogy egy- egy ilyen üzletben óriási kincsesbányára leltek, de ha már csak 1-2 apróságot be tudtok szerezni, az is nagy segítség. Nekem is van egy ilyen kis Jolly Joker herbáriám, ami csak 2 percre van tőlem és meg tudom venni benne a legtöbbször használt csicseriborsó lisztemet és a kávé mellé fogyasztott vegán áfonyás kekszem. Ha másra nincs nagyon szükségem akkor nem is megyek messzebb.  A DM- ben is érdemes körülnézni, mert meglepően sok vegán krémük, szószuk és rágcsájuk van. Nekem az abszolút kedvencem a falalfel alapporuk, ami nagyon gyorsan elkészíthető, árban is jó és isteni finom. Ráadásul gluténmentes is!
   
   EuroFamily nagyon sok településen található és egészen nagy vegán kínálattal vár mindenkit. Gluténmentes tészták, vegán szendvicskrémek, nasik, csokik, Szafi Reform termékek, reggelizőpelyhek, fasírt alapporok és köretek. Ezeket mind- mind itt szoktam beszerezni. Az árak elérhetőek és tényleg nagyon sok termékük van. A kedvencem a Cortino gluténmentes tarhonya ami esküszöm nektek, hogy sokkal finomabb, mint a hagyományos gluténes változat!
   Már a hipermarketek is tartanak fent egy- egy bio sort, ahol az alapvető vegán dolgok megtalálhatóak. Növényi tej, tejföl helyettesítő vegakrém, növényi főzőkrémek, sajtok, gluténmentes és vegán kenyerek találhatóak ezek a részlegeken. Viszont ha szemfülesek vagytok és alaposan átböngészitek az összetevőket, akkor hipermarket szinte bármelyik pontján találhattok vegán termékeket eldugva a többi termék között. A jövőben ezekről is szeretnék készíteni nektek egy listát, hogy megkönnyítsem a tájékozódást.     Az országos szint után kicsit szűkítve a területet Budapestre fókuszálok, annak is egy szegletére, Újbudára, hiszen tudom, hogy sok olvasóm lakik vagy dolgozik ezen a környéken úgy, ahogy én magam is, így pontosan tudom, hogy hol vannak a legtutibb lelőhelyek. 
Ott van peldául az Etele téri Szafi Shop, ami a mellett, hogy Szafi Reform és más népszerű mentes márkákat is kínál még bisztróketn is működik. Reggel itt indíthatjuk a napot egy finom vegán szendviccsel vagy hot- doggal, ebédre bedobhatunk egy isteni vegán lángost, desszertnek egy szintén vegán palacsintával vagy vehetünk pár isteni mindenmentes kiflit vagy bagettet a másnapi munkahelyi szendvicsekhez.
Aztán ott a vegán mennyország a Móricz Zsigmond körtéri Bio - Barát Biobolt, ahol tényleg minden megtalálható. Vegán péksütik, joghurtok, növényi sajtok és kolbászok, speciális lisztek, gluténmentes tészták, vitaminok, ayurvédikus teák... Huhhhhh óriási az árukészlet. Webshopjuk is van és több boltjuk a városban, így érdemes körülnézni a honlapjukon és tájékozódni. 
 Az Újbuda Centerben lévő kis Tesco üzletsorán pedig pár hete nyilt egy pici, de annál jobban felszerelt biobolt, ahol többek között vegán rudi is beszerezhető, ami bár nem olcsó de isteni finom. Ráadásul az Újbuda Center egy egész jó bevásárlási úticél, hiszen a bioboltból a Tescoból és a szintén itt található EuroFamily üzletekből mindent be tudtok szerezni egy alkalommal. Így nem kell ezer helyre menni.

  Szeretett városomba Nyíregyházára is teszek egy kiruccanást, bár itt még igen sok a feltérképezetlen üzlet, de amiről tudok azt megosztom veletek.
A Kosbor úti nagy Tesco üzletsorán, a pénztárak oldalában van egy kisebb üzlet, ahol Szafi termékeket, Cortino tésztákat és néhány nasit is beszerezhettek, itt érdemes körûlnézni ha erre jártok. 
A Piros ház alatti bioboltban is egész sok alapanyag fellelhető, illetve a Dózsa György úton taláható Gladiátor Life üzletben is, melyről korábban már írtam nektek, de azóta bisztróval is bővült, ahol mindenféle mentes finomságot ehettek. Árban viszon ők elég húzósak. 
Elsőre ennyi hely jutott az eszembe, de mivel folyamatosan kutatom a legjobb boltokat a lista biztosan bővülni fog még.
Ha ti viszont ismertek ezeken kívül ilyen szuper helyeket, akkor mindenképpen osszátok meg velem kommentben!