Ugrás a fő tartalomra

Ezt edd a meleg ellen!

   Mostanában a  tavasz teljesen kimarad, a nyarak pedig egyre hosszabbak és forróbbak.
Emlékszem egy gyerekkori pillanatomra, amikor este épp a híradót néztük és bemondták, hogy megdőlt a nyári meleg rekord, 31,5 fokot mértek! Azóta eltelt nagyjából 20 év és majdnem tíz fokkal emelkedett a nyári hőmérséklet. Én imádom a nyarat, de a 40 fokot már nagyon nehezen bírom, ha nem a strandon vagyok, nyakig a vízben. De az ember erős és alkalmazkodó, így előbb- utóbb megszokjuk majd ezt a már-már sivatagi klímát. Korábban végül is a 31 fok is elég durvának tűnt. Most meg meg se kottyan.
Az igazán forró napokon én vízpermettel, sok folyadékkal és könnyű anyagokból készült ruhákkal próbálom hűsíteni magam, de érdemes ez ügyben keletre tekinteni, hiszen az ott élő embereknek sokkal nagyobb hagyományuk van a forróság túlélésében.
Ők sokkal mélyebben ismerik ezt a témát, így szokásaik túlmutatnak a jeges italokon, sőt sokszor inkább meleg teát isznak, hogy ezzel is ösztönözzék szervezetüket a nagyobb hűtésre.
De nézzük meg mi is az a 4 dolog aminek a fogyasztására esküsznek a keleti országokban:


    1. Uborka:

A Balkán és a Közel- Kelet konyhájában nagyon sok hűsítő hatású zöldség is szerepel. Ezek közül a legismertebb az uborka, ami 3-4 ezer éves múltra tekint vissza. Ez a zöld tökféle a Himalája déli lejtőiről származik. Európába a görögök és a rómaiak hozták be, Magyarországon pedig csak a 13. században terjedt el igazán.
Közel 95%-os víztartalmának köszönhetően remekül hidratál, ráadásul sok-sok fontos vitamin is megtalálható benne. Ezek közül a legfontosabbak például a C-vitamin, a magnézium, a folsav, a kálcium és a vas. Emellett pedig még a szervezetet is méregteleníti, szóval mondhatjuk, hogy igazi csoda zöldség.
Tehetjük salátába kiegészítésként vagy készíthetünk belőle önálló salátát. Ugye tudjátok mire gondolok? Hát persze, hogy a tzatzikire! Hűsítő, egészséges, finom és szuper kiegészítője a hétvégi grillezéseknek. Egyébként tudtátok, hogy egyes országokban mentát is tesznek bele? Próbáltátok már így?






    2. Menta

Ennek a mentolos illatú fűszernek már évezredek óta helye van a mediterrán konyhában. Az ételek és italok ízesítése mellett az ókorban még tartósítószerként és bolhairtónak is használták. Sokszor naphosszat rágcsálták, mert a hűsítés mellett számos kedvező hatást is gyakorol a szervezetre. Többek között gyorsítja az emésztést, jó a hasi görcsökre, kiváló fájdalomcsillapító hatású, fertőtlenítő és oldja a stresszt.
A tuaregek és a berberek a frissen szedett mentaleveleket zöld teával együtt forrázva, nagyon édesen fogyasztják és az első forrázást soha nem isszák meg, mert úgy tartják, hogy az igazi ízét csak később mutatja meg. A szervírozást is már- már szertartásos szintre fejlesztették, hiszen csőrös, ezüst kancsóból, magasról töltik a forró, ám a szervezet számára mégis hűsítő italt. Egyébként a magasról töltés náluk a tiszteltet jelképezi. Ezt akkor tanultam, amikor tavaly volt szerencsém a Shiraz hotelben vendégeskedni egy napot, ahol az ott dolgozók mesterei az isteni mentatea elkészítésének és szervírozásának. Ha esetleg lemaradtál volna az ott készült élményvideóról, akkor ide kattintva tudod pótolni.

Légrádi Alexandra (@premium_barbie) által megosztott bejegyzés,



    3. Csípős ételek

A forró teához hasonló elven működik a csípős ételek hatása is a szervezetünkre. A nyelvünkön, a garat környékén és a gyomorban is találhatóak olyan receptorok, amik hő hatására jelet küldenek az agynak, hogy indítsa be szervezetünk hűtését és a verejtékezést. Ezek a receptorok nem csak a hőre reagálnak így, hanem a csípős ételekben található kapszaicinre is, így nem csoda, hogy a forró területeken élő népek előszeretettel használják a konyhában az erős fűszereket.





    4. Gyümölcsös hűsítők

Akinek a fent felsorolt elemek közül egyik sincs az ínyére, az válasszon a hideg gyümölcslevesekből, gyümölcsös italokból vagy sörbetekből. Ezeket is alkalmazták már az ókori Kínában is, ahol a gyümölcsöket mézzel, fűszerekkel és a földben elvermelt jéggel keverték. Később ez a szokás szép lassan meghódította az egész világot.






Ti mivel tudnátok még kiegészíteni a listát?


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

Hajfánk házilag

  Bár már tavaly hódító útjára indult a hajfánk, ám észrevételeim szerint csak most érte el a népszerűsége csúcsát.     Már szinte minden jelentősebb üzletben kapható, anyagától függően változó áron. Ám ki gondolná, hogy otthon is könnyen elkészíthető fillérekből.   Csak egy használaton kívüli tetszés szerinti színű zoknira és egy ollóra van szükségünk hozzá.     Az elkészítése pedig pofon egyszerű. Mindössze le kell vágnunk a zoknink orrát,  majd szorosan fel kell tekernünk a képen látható módon. És már kész is vagyunk! És most nézzük, hogy hogyan is kell használnunk. 2  féle mód van rá, kinek melyik az egyszerűbb. A kiindulási pont mindkettőnél ugyanaz, mégpedig a szoros lófarok.    Az elsőnél hajvégektől kezdve tekerjük fel fürtjeinket az imént elkészült fánkra,  majd  néhány csattal rögzítjük és máris kész az egyszerű és elegáns balerina konty. A második verziónál a lófarok tövéhez tesszük  a fánkot,    gondosan szétterítjü

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld nem tartozik a kedven színeim közé úgy általánosságban,