Ugrás a fő tartalomra

Ezt edd a meleg ellen!

   Mostanában a  tavasz teljesen kimarad, a nyarak pedig egyre hosszabbak és forróbbak.
Emlékszem egy gyerekkori pillanatomra, amikor este épp a híradót néztük és bemondták, hogy megdőlt a nyári meleg rekord, 31,5 fokot mértek! Azóta eltelt nagyjából 20 év és majdnem tíz fokkal emelkedett a nyári hőmérséklet. Én imádom a nyarat, de a 40 fokot már nagyon nehezen bírom, ha nem a strandon vagyok, nyakig a vízben. De az ember erős és alkalmazkodó, így előbb- utóbb megszokjuk majd ezt a már-már sivatagi klímát. Korábban végül is a 31 fok is elég durvának tűnt. Most meg meg se kottyan.
Az igazán forró napokon én vízpermettel, sok folyadékkal és könnyű anyagokból készült ruhákkal próbálom hűsíteni magam, de érdemes ez ügyben keletre tekinteni, hiszen az ott élő embereknek sokkal nagyobb hagyományuk van a forróság túlélésében.
Ők sokkal mélyebben ismerik ezt a témát, így szokásaik túlmutatnak a jeges italokon, sőt sokszor inkább meleg teát isznak, hogy ezzel is ösztönözzék szervezetüket a nagyobb hűtésre.
De nézzük meg mi is az a 4 dolog aminek a fogyasztására esküsznek a keleti országokban:


    1. Uborka:

A Balkán és a Közel- Kelet konyhájában nagyon sok hűsítő hatású zöldség is szerepel. Ezek közül a legismertebb az uborka, ami 3-4 ezer éves múltra tekint vissza. Ez a zöld tökféle a Himalája déli lejtőiről származik. Európába a görögök és a rómaiak hozták be, Magyarországon pedig csak a 13. században terjedt el igazán.
Közel 95%-os víztartalmának köszönhetően remekül hidratál, ráadásul sok-sok fontos vitamin is megtalálható benne. Ezek közül a legfontosabbak például a C-vitamin, a magnézium, a folsav, a kálcium és a vas. Emellett pedig még a szervezetet is méregteleníti, szóval mondhatjuk, hogy igazi csoda zöldség.
Tehetjük salátába kiegészítésként vagy készíthetünk belőle önálló salátát. Ugye tudjátok mire gondolok? Hát persze, hogy a tzatzikire! Hűsítő, egészséges, finom és szuper kiegészítője a hétvégi grillezéseknek. Egyébként tudtátok, hogy egyes országokban mentát is tesznek bele? Próbáltátok már így?






    2. Menta

Ennek a mentolos illatú fűszernek már évezredek óta helye van a mediterrán konyhában. Az ételek és italok ízesítése mellett az ókorban még tartósítószerként és bolhairtónak is használták. Sokszor naphosszat rágcsálták, mert a hűsítés mellett számos kedvező hatást is gyakorol a szervezetre. Többek között gyorsítja az emésztést, jó a hasi görcsökre, kiváló fájdalomcsillapító hatású, fertőtlenítő és oldja a stresszt.
A tuaregek és a berberek a frissen szedett mentaleveleket zöld teával együtt forrázva, nagyon édesen fogyasztják és az első forrázást soha nem isszák meg, mert úgy tartják, hogy az igazi ízét csak később mutatja meg. A szervírozást is már- már szertartásos szintre fejlesztették, hiszen csőrös, ezüst kancsóból, magasról töltik a forró, ám a szervezet számára mégis hűsítő italt. Egyébként a magasról töltés náluk a tiszteltet jelképezi. Ezt akkor tanultam, amikor tavaly volt szerencsém a Shiraz hotelben vendégeskedni egy napot, ahol az ott dolgozók mesterei az isteni mentatea elkészítésének és szervírozásának. Ha esetleg lemaradtál volna az ott készült élményvideóról, akkor ide kattintva tudod pótolni.

Légrádi Alexandra (@premium_barbie) által megosztott bejegyzés,



    3. Csípős ételek

A forró teához hasonló elven működik a csípős ételek hatása is a szervezetünkre. A nyelvünkön, a garat környékén és a gyomorban is találhatóak olyan receptorok, amik hő hatására jelet küldenek az agynak, hogy indítsa be szervezetünk hűtését és a verejtékezést. Ezek a receptorok nem csak a hőre reagálnak így, hanem a csípős ételekben található kapszaicinre is, így nem csoda, hogy a forró területeken élő népek előszeretettel használják a konyhában az erős fűszereket.





    4. Gyümölcsös hűsítők

Akinek a fent felsorolt elemek közül egyik sincs az ínyére, az válasszon a hideg gyümölcslevesekből, gyümölcsös italokból vagy sörbetekből. Ezeket is alkalmazták már az ókori Kínában is, ahol a gyümölcsöket mézzel, fűszerekkel és a földben elvermelt jéggel keverték. Később ez a szokás szép lassan meghódította az egész világot.






Ti mivel tudnátok még kiegészíteni a listát?


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld ne...

Mr. Kumpir végre Magyarországon!

   Számos európai nagyváros után végre Magyarországon is megnyitotta kapuit a Mr. Kumpir.   A török étteremlánc a Westend City Centerben nyitotta meg első üzletét, ami rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert. kép forrása: www.facebook.com/pages/Debreczeni-Zita-Fan-Club/317404023728?fref=ts  Nekem is volt szerencsém ellátogatni oda a Szerelmemmel.       A kumpir lényege, hogy egy hatalmas héjában sült burgonyát kettévágnak a belsejét pedig összekeverik egy kis vajjal és sajttal. Ettől nagyon finom krémes lesz. Ezek után pedig tetszés szerint választhatunk bele a feltétekből, például virsli karikákat, kukoricát,csirkehúst, paradicsomot, paprikát, babot, valamint kérhetünk rá különböző önteteket  vagy akár francia salátát is.    Nagyon laktató, az adagok pedig óriásiak. Én személy szerint nem is bírtam az egészet megenni.    Az árait tekintve maga a kumpir nem túl olcsó, de kárpótolhat minke...

Top 3 török sorozat

   Még mindig dübörög a Szulejmán láz, a nemrégen debütált Szultána pedig csak még tovább növeli a török sorozatok rajongóinak számát. Mások ezek, mint a korábban megszokott Dél- amerikai sablonos forgatókönyvű limonádék. Sokkal izgalmasabbak, kiszámíthatatlanabbak és a karakterek is szuperek.    Ma az 3 kedvencemet szedtem össze belőlük. Ezek többsége még nem ment egyik magyar tévécsatornán sem, így csak feliratosan érhetők el a részek, de szerintem megéri belekezdeni.     1. Az éjszaka királynője Meryem Uzerli új sorozata, ami már látható az Izaura Tv-n. Rövidke, mindössze 35 részes eredetileg (de gondolom jó magyar szokáshoz híven ezt is ezer darabra darabolják majd), mivel Törökországban nem volt nagy sikere. Szerintem viszont zseniális. Elképesztően jó színészek játszanak benne, nagyon érdekesek a karakterek és maga a történet is fordulatos.   A főszereplő Selin (Meryem Uzerli) és Kartal. Kartal kiskorában elveszíti édesapját, így Azi...