2017. december 6., szerda

Téli, fűszeres forralt bor

   A tél szinte elképzelhetetlen finom forralt bor nélkül.
Én magam például imádom átmelegíteni vele a hidegtől átfagyott kezeimet, amikor a karácsonyi vásárban sétálgatunk a Szerelmemmel.
De otthon is szívesen iszogatok belőle esténként, amikor egy kis ellazulásra vágyom. Miközben készül gyorsan meggyújtok pár illatos gyertyát, kistányérra teszek egy pár mézes puszedlit, előkészítek egy puha takarót, aztán csak bebújok alá és élvezem a megteremtett kellemes hangulatot.
  Kétségtelen, hogy a jó forralt bor alapja a minőségi alkohol. De nem kell azonnal egy több ezer forintos palackra gondolni. Én legtöbbször a BB borokból válogatok ehhez az italhoz, valami száraz vöröset. Aztán jöhet a fűszer. Ha túl fáradt vagyok és nincs kedvem ezzel babrálni, akkor előre csomagolt forralt bor fűszert veszek a boltban. Ezkenek többségében megtalálható minden, ami az ízlésemnek megfelel: szegfűszeg, fahéj, citrushéj, ánizs. Ehhez már csak némi cukrot vagy mézet kell hozzáadni.
Egyetlen szabály van csak! A nevével ellentétben a forralt bort nem szabad felforralni, mert az alkohol azonnal elpárolog belőle. Inkább csak finoman melegítsük a kívánt hőmérsékletre. 

  Érdekes tény, de ez a forró, fűszeres ital nem csak az ünnepi hangulat megteremtéséhez vagy az esti ellazuláshoz használható, hanem gyógyításra is.
A hőmérsékletének és a fűszerességének köszönhetően ugyanis csökkenti a gyulladásos eredetű panaszokat és kiváló baktérium - és vírusölő hatással is rendelkezik.
Szóval érdemes belőle elfogyasztani egy- egy pohárral a téli, megfázásos időszakban.
Hozzávalók 4 főre:

1 l száraz vörösbor
8 dkg cukor
1 db fahéjrúd
5-6 db szegfűszeg
2 db ánizs
fél citrom leve
   A bort lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, majd finoman melegítjük addig, amíg elég forró nem lesz, de még nem forr.
Miután kész, levesszük a tűzről és 3 percig pihentetjük még a fedő alatt, hogy a fűszerek megfelelően átjárják a bort.
Végül poharakba töltjük, megkínáljuk vele a barátainkat és közösen gyönyörködünk az ünnepi fényekben.


Egészségetekre! :)