Ugrás a fő tartalomra

Téli, fűszeres forralt bor

   A tél szinte elképzelhetetlen finom forralt bor nélkül.
Én magam például imádom átmelegíteni vele a hidegtől átfagyott kezeimet, amikor a karácsonyi vásárban sétálgatunk a Szerelmemmel.
De otthon is szívesen iszogatok belőle esténként, amikor egy kis ellazulásra vágyom. Miközben készül gyorsan meggyújtok pár illatos gyertyát, kistányérra teszek egy pár mézes puszedlit, előkészítek egy puha takarót, aztán csak bebújok alá és élvezem a megteremtett kellemes hangulatot.
  Kétségtelen, hogy a jó forralt bor alapja a minőségi alkohol. De nem kell azonnal egy több ezer forintos palackra gondolni. Én legtöbbször a BB borokból válogatok ehhez az italhoz, valami száraz vöröset. Aztán jöhet a fűszer. Ha túl fáradt vagyok és nincs kedvem ezzel babrálni, akkor előre csomagolt forralt bor fűszert veszek a boltban. Ezkenek többségében megtalálható minden, ami az ízlésemnek megfelel: szegfűszeg, fahéj, citrushéj, ánizs. Ehhez már csak némi cukrot vagy mézet kell hozzáadni.
Egyetlen szabály van csak! A nevével ellentétben a forralt bort nem szabad felforralni, mert az alkohol azonnal elpárolog belőle. Inkább csak finoman melegítsük a kívánt hőmérsékletre. 

  Érdekes tény, de ez a forró, fűszeres ital nem csak az ünnepi hangulat megteremtéséhez vagy az esti ellazuláshoz használható, hanem gyógyításra is.
A hőmérsékletének és a fűszerességének köszönhetően ugyanis csökkenti a gyulladásos eredetű panaszokat és kiváló baktérium - és vírusölő hatással is rendelkezik.
Szóval érdemes belőle elfogyasztani egy- egy pohárral a téli, megfázásos időszakban.
Hozzávalók 4 főre:

1 l száraz vörösbor
8 dkg cukor
1 db fahéjrúd
5-6 db szegfűszeg
2 db ánizs
fél citrom leve
   A bort lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, majd finoman melegítjük addig, amíg elég forró nem lesz, de még nem forr.
Miután kész, levesszük a tűzről és 3 percig pihentetjük még a fedő alatt, hogy a fűszerek megfelelően átjárják a bort.
Végül poharakba töltjük, megkínáljuk vele a barátainkat és közösen gyönyörködünk az ünnepi fényekben.


Egészségetekre! :)


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy sablon 4 ötlet

   Néha a legegyszerűbb dolgokból születnek a legnagyszerűbb ötletek. Például egy nyuszis sablonból is fantasztikus dekorációk készülhetnek, ha kreatívak vagyunk.

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

TESZT: Lenor Parfume des Secrets öblítők

  Imádom a nyarat. Az egyik kedvenc évszakom volt mindig, de ez a mostanában berobbanó 36 fok már nekem sem okoz örömet. 1- 2 ilyen nap még csak-csak elviselhető, de 3-4 esetleg 5 már embert próbáló. Feszültté válok tőle, fáradttá és motiválatlanná. De az évek során megtanultam, hogy mindennek megvan a jó oldala. Még ennek a hőségnek is. Mégpedig az, hogy ilyenkor gőzerővel lehet mosni, mert még a legvastagabb cuccok is fél nap alatt megszáradnak. Így én a nyarat évek óta egy Mosó Masa évszaknak tekintem. Mindent kiszedek a szekrényekből és átmosom őket. A vastag télikabátokat, a párnákat, a ritkán mozgatott vendégtakarókat..... mindent, hogy aztán friss illattal feltöltve kerülhessenek vissza a helyükre. Ilyenkor aztán még fontosabbá válik az is, hogy milyen öblítőt használok. Nincs fix kedvencem, mindig szeretem váltogatni az illatokat attól függően, hogy épp milyen kedvem van. A  májusi újdonságokban olvashattátok, hogy a Lenor új parfümkollekcióval rukkolt elő, én most e