2017. augusztus 25., péntek

Cukkini lapcsánka

   Lapcsánka, tócsni, görhöny. Sokan sokféleképpen ismerjük ezt a reszelt krumpliból készült finomságot, attól függően, hogy melyik tájegységen is élünk.
De hallottatok már a cukkinis változatáról? Én először tavaly készítettem, de akkor még fele-fele arányban krumplival összereszelve, hogy laktatóbb legyen. Idén, a nyári hónapokban viszont már csak cukkinit tettem bele és bizony így is nagyon finom lett. Most ennek a változatnak a receptjét hoztam el nektek, bár aki csinált már lapcsánkát annak nem mondok majd újat. Ettől függetlenül azt hiszem a kezdőknek jól jön majd ez a leírás.






   Hozzávalók:

2 nagy cukkini
1 tojás
só, bors,
3-4 gerezd fokhagyma
liszt (amennyit felvesz a cukkini)
olaj a sütéshez






   A cukkiniket meghámozom, majd a krumplis változattal ellentétben, a nagy lyukú sajtreszelőn reszelem le. Sózom, borsozom ízlés szerint és belenyomom a 3-4 gerezd fokhagymát.
Hozzáadom a lisztet és a tojást, majd jó alaposan összekeverem az egészet.
Mivel a cukkinit a reszelés után nem nyomkodjuk ki, így később biztosan kell még lisztet adni hozzá hogy felvegye az időközben kiengedett levet. Aki viszont nem akar ezzel bajlódni az eleve dolgozhat kinyomott levű cukkinivel is.
Miután kész a masszánk, evőkanállal kisebb halmokat szaggatunk belőle a forró olajba, amiket aztán kicsit kilapítunk. A halmocskák mind két oldalát aranybarnára sütjük, majd papírtőrlőre szedjük és leitatjuk róla az olajat.
Melegen és hidegen is egyaránt finom. Én egy kis fokhagymás joghurttal vagy tejföllel szoktam tálalni.

Jó étvágyat hozzá!