2013. november 11., hétfő

Hogyan vásároljunk okosan?

   A hatékony spórolás első lépése az, hogy okosan és átgondoltan tudjunk bevásárolni. Így nem kell lemondanunk szinte semmiről, mégis több pénz marad a tárcánkban.  Először is alaposan át kell gondolnunk, hogy milyen üzletek vannak a lakásunk környékén, illetve mik azok, amelyek a napi útvonalunkon (pl, munkába menet, vagy amikor a gyerekeket iskolába visszük) útba esnek. Ezen üzletek kínálatából érdemes válogatnunk, mert ezek eléréséhez nem kell kitérőt tennünk, így a benzinnel is spórolunk.
Én ilyen szempontból szerencsés vagyok hiszen néhány villamosmegállón belül elérhető az Auchan, a Spar és az Aldi is. A Tescot amúgy sem szeretem, mert nem igazán jók az akcióik, viszont, hogyha a belvárosba kell mennünk valamiért, akkor mindenképpen megállunk az Lidlben.A másik fontos dolog, hogy csak akciós termékeket vásároljunk. Érdemes jól az eszünkbe vésni az árakat, hiszen mostanság az áruházak előszeretettel alkalmaznak ál akciókat is, így aki nincs tisztában az árakkal, az könnyen átverés áldozata lehet. Nemegyszer láttam már, hogy óriási tömeg alakult ki például a meghirdetett 1400 forintos akciós csirkemell miatt. Pedig aki ismeri az árakat, az tudja, hogy normál áron is ennyibe kerül. És ez még a jobbik eset. Akad olyan is, amikor az akciós táblán a normálnál magasabb összeg van feltüntetve. És mégis rengetegen bedőlnek neki, saját tájékozatlanságuk miatt.
Amivel sokat spórolhatunk még sőt, még az egészségünknek is jót tesz, az az, ha figyelmünket a szezonális zöldségek és gyümölcsök irányába fordítjuk. Ne akarjunk télen paradicsomot vagy epret enni, mert egyrészt nagyon drága, másrészt pedig kicsit sem természetes. Ilyenkor inkább fogyasszuk a déli gyümölcsöket és az almát. Ez utóbbiból ráadásul isteni és olcsó leves is készíthető némi fahéjjal megbolondítva.Érdemes még a Spar és Interspar hétvégi akcióit is figyelni, hiszen ilyenkor bizonyos tisztítószer, mosópor vagy öblítő márkákhoz,  konzervekhez vagy tisztálkodó szerekhez akár 30-40%-kal olcsóbban juthatunk hozzá. Én csakis ilyenkor veszem ezeket a termékeket. Ha éppen úgy van pénzem, akkor többet is veszek belőlük.A törzsvásárlói kártyák is jó szolgálatot tesznek, érdemes ahol csak lehet kiváltani őket. Nekem pl van SuperShopom, ami szerintem az egyik legjobb pontgyűjtő kártya. Anyukán például úgy csinálja, hogy egész évben gyűjti rá a pontokat és majd csak a karácsonyi nagy bevásárlásnál váltja be azokat. Így az ünnepi menün is tud spórolni. :)

Hirtelen ennyi okosság jutott az eszembe, de ha nektek még van ötletetek, akkor ne kíméljetek, osszátok meg velem!