2020. október 30., péntek

5 pont, hogy könnyebb legyen a költözés

    Egy régi korszak  lezárul és ezzel együtt elkezdődik egy új, ami reméljük sok jót tartogat számunkra.
De előtte még ott a mumus köztes időszak, a zsákokkal dobozokkal és cipekedéssel teli költözés, ami már korántsem tölt el minket akkora lelkesedéssel, mint az új lakás gondolata.
Viszont ha mindent átgondoltan és összeszedetten csinálunk, akkor könnyebbé tehetjük a saját dolgunk és még pár napot le is faraghatunk a költözés gyötrelmes idejéből.

  • 1.  Kezdj minél hamarabb!

Ha költözésre kerül a sor azt jó esetben már hetekkel vagy minimum napokkal előbb tudja az ember, ezért érdemes szinte azonnal nekikezdeni a pakolásnak. Így mindenre nyugodtan lesz idő és nem kell megőrülni az előttünk tornyosuló feladatoktól.

  • 2. Haladj helységenként!

Bepakolással is és cuccok átvitelével is. Minden zsákot a megfelelő helységbe rakj így elkerülhető a káosz.

  • 3. Cimkezd a zsákokat!

Csinálj kategóriákat és ne mindenféle random dolgot rakj a zsákokba. Például egy csomagba kerüljenek az edzős cuccok, egy másikba a téli ruhák, egy harmadikba pedig a könyvek. Ha ez megvan gondosan címkézd is fel őket vagy írd a zsákokra alkoholos filccel, hogy mit is tartalmaznak. Így mindig tudni fogod, hogy mit hol keress.

  • 4. Csinálj túlélőcsomagot!

Az előbbi pont alól kivétlet képeznek azok a dolgok, amikre a beköltözést követő 24-48 órában szükséged lehet. Nekem például ilyen volt a kávéfőző, a kenyérpirító, piperecuccok, törölköző, ágynemű és apróságok amik a munkához kellenek. Ezeket mindenképpen egy helyre rakd és az első ottalvás napján vidd is át az új lakásba. Ha tudod tedd is be őket a megfelelő helységbe egy szekrénybe. Akkor is ha később nem ott lesz a helye, de így mindig tudni fogod hol kell keresned, ami nagyban megkönnyíti a reggeli készülődést és a munkába indulást.
  • 5. Selejtezz!

A költözés remek alkalom arra, hogy végre átnézd a cuccaidat, számba vedd, hogy miből mennyi van és hogy mi az amire egyáltalán nincs már szükséged. Én így szembesültem azzal, hogy valami félelmetes mennyiségű ruhát halmoztam fel és olyanokat tartogattam amiket 4-5 éve fel sem vettem. Ugyanez volt  a cipőkkel és a konyhaszekrényben sem volt jobb a helyzet, ahol durva adag bögrét és kulacsot halmoztam fel. Végül mindenből csak a kedvenceimet tartottam meg a többit pedig elajándékoztuk vagy eladományoztuk. 
Az új lakással az ember új életet is kezd, így fölösleges magunkkal vinni a régi kacatokat.


Ti mivel tudnátok még kiegészíteni a listát?