Ugrás a fő tartalomra

Afrika kincsei #1

   Afrikáról mindenkinek a zsiráfok, a zebrák,az oroszlánok, a végtelen szavannák és a forró nyarak jutnak az eszébe. Pedig számos más különlegességben is bővelkedik ez a vidék, például fantasztikus növényekben, melyek terméséből igazi szépségápolási csodaszerek készülnek.
Most induló kis sorozatomban ezeket az afrikai kincseket tanulmányozzuk majd át együtt.

Az első részben a mostanában igen nagy népszerűségnek örvendő argánolajat ismerhetjük meg jobban.





  A berber törzsek asszonyai már generációk óta használják arcukra a sivatagi szél és az erős nap szárító hatása ellen a folyékony aranynak is nevezett olajat. Hogy miért kapta ezt a nevet? Mert nem elég, hogy kőkemény munkával kell kinyerni az olajat az argánfa rendkívül kemény magjából, de fél liternyi előállításához két mázsa (!) magra van szükség. Ez azért elég meglepő adat, szóval nem csoda, ha ilyen drága, viszont cserébe nem csak egy-egy területen használható, hanem szinte mindenhol, a hajápoástól egészen a lábápolásig.
 Nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, valamint omega 6 zsírsavakat. Segít megnyugtatni a begyulladt, sérült bőrfelületet, nagyon jól hidratál, növeli a sejttermelést, így növeli a haj növekedését és elősegíti annak regenerációját is. Magas A és E vitamin tartalmának köszönhetően pedig védi a bőrt a szabad gyökök támadásától.


Az argánfa termése


   Így használd:

Éjszakai hidratálóként:

Előbb tisztítsd meg az arcod langyos vízzel, majd körkörös mozdulatokkal dolgozz bele a bőrödbe 1-2 csepp argánolajat. Nem kell félni, nem lesz zsíros tőle a bőröd! Hamar beszívódik majd és szuperül hidratál, ráadásul segíti a ráncok kordában tartását is.


Testápolásra:

Fürdés után kend be magad vele körkörös mozdulatokkal és élvezd a selymes bőrt!


Borotválás után:

Nekem ez a kedvencem, mert azon kevesek közé tartozom, akinek szinte minden szőrtelenítési módtól kipattogzik a bőre. Se szőrtelenítőkrém, se epilátor, se gyanta nem jöhet szóba. Egyetlen egy megoldás vált be eddig, az a borotválás, de szigorúan, csakis fürdés közben és még ekkor is előfordulhat bőrirritáció, ami szörnyen ég és fáj. Erre is megoldást nyújt az argánolaj. De bátran használhatjátok akkor is, ha nincs problémátok a szőrtelenítéssel, ugyanis ilyenkor azért nem árt némi extra törődés az igénybe vett bőrnek. Már 1-2 csepp elég az érintett terültre, hogy enyhítse az irritációt. Férfiaknak és nőknek egyaránt ajánlott ezt a kis szőrtelenítés utáni ápolást elvégezni.


Bőrradírként:

Egy kis argánolaj és némi barna cukor és máris kész a luxus bőrradír, amitől friss és hidratált lesz tested minden porcikája!


Körömápolásra:

Kevesen tudják, hogy 1-1 csepp argánolaj a körömbe és a körömágybőrbe dörzsölve segít visszaállítani a körmök természetes fényét és puhítani és ápolni a körömágy bőrét.
Lakklemosás után kell bedörzsölni, 5-10 percig hatni hagyni, majd langyos vízzel lemosni és már jöhet is az újralakkozás.





Hajápolásra:

Talán ezen a területen használható a legváltozatosabb módon. Hajpakolásként, fényvédőként, regenerálásra. Utóbbi kettőhöz elég ha kis mennyiséget beledörzsöltök a nevedes hajatokba és a fejbőrbe és hagyjátok hogy megszáradjanak a tincsek. Nem kell leöblíteni sem.
A pakolása ugyanúgy működik, mint a ricinusolajé. Nedves hajba kell beledörzsölni a megmelegített olajat, majd alufóliába és törölközőbe csavarni és rajtahagyni amíg van időnk, de minimum 20 percig, majd megszárítani a hajat vagy hagyni magától megszáradni.



Ez csak pár tipp volt, hiszen ahogy elítettem számos más területen is alkalmazható az argánolaj, például repedezett ajkak ápolására, sarokpuhításra és stríák halványítására is.
Próbáljátok ki bátran!





Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

Hajfánk házilag

  Bár már tavaly hódító útjára indult a hajfánk, ám észrevételeim szerint csak most érte el a népszerűsége csúcsát.     Már szinte minden jelentősebb üzletben kapható, anyagától függően változó áron. Ám ki gondolná, hogy otthon is könnyen elkészíthető fillérekből.   Csak egy használaton kívüli tetszés szerinti színű zoknira és egy ollóra van szükségünk hozzá.     Az elkészítése pedig pofon egyszerű. Mindössze le kell vágnunk a zoknink orrát,  majd szorosan fel kell tekernünk a képen látható módon. És már kész is vagyunk! És most nézzük, hogy hogyan is kell használnunk. 2  féle mód van rá, kinek melyik az egyszerűbb. A kiindulási pont mindkettőnél ugyanaz, mégpedig a szoros lófarok.    Az elsőnél hajvégektől kezdve tekerjük fel fürtjeinket az imént elkészült fánkra,  majd  néhány csattal rögzítjük és máris kész az egyszerű és elegáns balerina konty. A második verziónál a lófarok tövéhez tesszük  a fánkot,    gondosan szétterítjü

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld nem tartozik a kedven színeim közé úgy általánosságban,